Bogdan Aurescu – ministrul de Externe al României – a vizitat trupele de la baza militară de la Cincu, alături de omologii săi din Franța și Olanda, Catherine Colonna și Wopke Hoekstra.
Vizita comună a miniștrilor de externe olandez și francez în România reprezintă ”o reconfirmare a cooperării foarte bune a României cu ambele state, în plan bilateral, dar și pe plan european și în cadrul NATO, precum și a interacțiunii trilaterale eficiente între București, Paris și Haga”, a transmis Ministerul Afacerilor Externe prin intermediul unui comunicat de presă.
Pe pagina sa de Twitter, ministrul francez de Externe a menționat că ”țările noastre (n.red. – Franța și România) sunt împreună pentru a asigura securitatea continentului nostru”.
Avec mes homologues roumain @BogdanAurescu et néerlandais @WBHoekstra au camp de #Cincu. Nos pays y sont ensemble pour assurer la sécurité de notre continent. https://t.co/8iW1YlOjA0 pic.twitter.com/PyFK6ifsgS
— Catherine Colonna (@MinColonna) January 27, 2023
Această vizită poate reprezenta, de altfel, și un nou pas în ceea ce privește contractele militare pe care Franța le poate încheia cu România. În luna noiembrie a anului trecut a ajuns în țara noastră cel de-a doilea convoi cu tehnică militară franceză – tancuri Leclerc -, după ce un prim convoi intrase în România pe data de 23 octombrie.
Potrivit informațiilor furnizate de Reuters, partea franceză și-ar dori un acord în ceea ce privește vânzarea a patru corvete Gowind care să participe la securizarea navigației în Marea Neagră, însă în context ar putea reapărea, acum, și eventuala achiziționare – de către România – a unor submarine franceze din clasa Scorpene, o scrisoare de intenție fiind semnată în perioada în care Vasile Dîncu era ministru al Apărării Naționale. (alte informații AICI).
Sursa citată mai sus precizează, de altfel, că discuțiile care urmează să aibă loc ar viza nu numai corvetele Gowind, ci și subiectul ”Scorpene”.
”Vom continua cu acest dosar (n.red. – nave de război pentru România). Dar nu vorbim doar despre asta, sunt și discuții despre submarine”, a precizat un diplomat francez pentru Reuters.
Scrisoarea de intenție a fost semnată după ce președintele francez Emmanuel Macron a vizitat România, inspectând și trupele din cadrul noului batalion NATO pe care Franța îl conduce în țara noastră, în centrul atenției aflându-se nu numai submarinele din clasa ”Scorpene”, ci și elicoptere de luptă. La momentul respectiv, Emmanuel Macron a declarat că se află în proiect ” un plan ambiţios de susţinere a Forţelor Navale Române”.
”Noi am semnat o scrisoare de intenție cu ministrul Apărării din Franța pentru un viitor proiect pentru care am început deja demersurile pentru a îl duce în Parlament. Este vorba de un proiect legat de submarine Scorpene și de elicoptere. E o scrisoare de intenție pe care am făcut-o cu Guvernul francez. Avem în vedere acest program în viitor, pe care încercăm să îl fundamentăm”, declara, în luna iulie a acestui an, Vasile Dîncu – ministru al Apărării la acel moment – pentru DefenseRomania.
Submarinele Scorpene sunt produse de firma Naval Group, fosta firmă de construcții navale de stat franceză DCNS. Naval Group este aceeași firmă care a câștigat și contractul (în anul 2019) pentru construcția în România a 4 corvete multifuncționale și modernizarea celor două fregate T-22R ale Forțelor Navale Române, contractul nefiind încă parafat.
Potrivit Naval Technology, submarinul de atac convențional Scorpene 2000 (SSK) este un submarin de propulsie convențională de 2.000 t proiectat și dezvoltat de Naval Group.
După demisia lui Vasile Dîncu, noul ministru al Apărării, Angel Tîlvăr, a preluat și ”scrisoarea de intenție” semnată cu Guvernul francez, dar totul a rămas, deocamdată, la nivelul discuțiilor și al semnelor de întrebare.
De-a lungul timpului, în jurul contractelor pentru livrarea de submarine Scorpene au existat scandaluri de amploare:
Citește și: